Lipødem

Hva er et lipødem?

Lipødem er en kronisk og genetisk sykdom som hovedsakelig kvinner blir rammet av. Kvinner med lipødem har en symmetrisk unormal fettfordeling. Det begynner i beina og kan også oppstå i nedre delen av magen og i armene. Årsaken er ikke helt klar ennå, men man vet at kvinner ofte blir rammet av sykdommen etter pubertet, svangerskap eller menopause. Man antar at årsaken har hormonelle grunner.

Ofte blir sykdommen forvekslet med overvekt. Lipødemfettet er fordelt annerledes. Føtter og hender er ikke rammet og i begynnelsen er overkroppen veldig slanke og bare fra hofte ned over ligger problemet. Lipødempasienter får lett blåmerker, har tungfølelse i beina, som om de skulle sprenges. De har også vondt. Selv om lipødem ikke er vanlig overvekt, så er en stor del av lipødempasienter overvektig i tillegg.
Når du vil vite mer om hvordan sykdommen blir diagnostisert klikk her.

Pasienter lider ofte også psykisk under sykdommen. Sykdommen blir verre og de liker ikke lenger kroppen sin. Ofte har dem smerter når de går og i ro. De blir frustrert når de prøver å slanke seg, fordi de bare kan redusere vanlig fettet, men ikke lipødemfett. Ofte blir kroppsformen mer ekstrem og kvinner lider enda mer og er misfornøyd med utseende. Dette ender ofte i ekstrem matlyst å pasientene blir i tillegg overvektig.

Det kan også komme til senskader. Huden og bindevevet blir dårligere, det kan oppstå sår. På grunn av fettfordelingen for pasientene x-bein som kan skade kne og hofte.

Sykdommen blir delt inn i 3 stadier

Lipødem stadium I
Hudoverflaten er glatt, underhudsfettvevet er tykk, og fettstrukturen har små knuter

Lipødem stadium II
Hudoverflaten er ujevn og fettstrukturen har større knuter -> strukturen ligner en madrass

Lipødem stadium III
Hudoverflaten er ujevn, fettstrukturen har større knuter, vevet er hardere og pasientene har store mengder fett som henger

I tillegg til stadier deler man sykdommen også inn i forskjellige typer

Type 1
Fettfordelingen er mest i sete og hofteregionen; ofte kalt ridebukse

Type 2
Fettfordelingen fra hofteregionen/sete ned til innsiden av knær

Type 3
Fettfordelingen fra hofteregionen/sete ned til anklene

Type 4
Armene er rammet, men ikke håndleddene

Type 5
Leggene er rammet, men ikke føttene

Symptomer

  • Unormal fettfordeling i beina og armer
  • Tyngde følelse i beina
  • Berøringssmerter
  • Få fort blåmerker
  • Kuldefølelse i bein or armer
  • Smerter
  • Psykisk belastning

Situasjoner som forverre symptomene

  • Varmen
  • Sauna
  • Å stå lenge
  • Å sitte lenge
  • Om kvelden

Behandling av lipødem

Til nå finnes det ingen helbredelse av sykdommen. Man kan redusere plagene og hindre at det blir verre.
Trening og ernæring, samt kompresjon er enorm viktige i behandlingen av lipødem!
Det er seks søyler som skal hjelpe deg i kampen mot lipødem.

  • Mosjon
  • Kompresjon
  • Vektkontroll
  • Fettsuging/liposuksjon
  • Psykosomatisk behandling
  • Selfmanagement

Manuell lymfedrenasje som var en del av behandlingen før er etter nyeste studier ikke nødvendig.

Ved et lipødem finnes det ingen væskeansamling og det er derfor ikke nødvendig å transportere noe væske bort. Det er flere pasienter som forteller at de kjenner det er bra og at de har mindre smerter etterpå. Det skuldes andre effekter.

Før man starter å behandle et lipødem skal man formulere et mål. Hva plager deg mest?

  • Redusere smerter
  • Redusere tyngefølelsen
  • Kunne fungere i bedre i hverdagen
  • Klare å akseptere eget kroppsbilde
  • Redusere overvekt
  • Øke eller forbedre fysisk aktivitet målrettet

Mosjon

Det er viktig med regelmessig fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet reduserer inflammatoriske prosesser i kroppen og sørger for at cellene får nok oksygen. Viktig er at du finner noe du har glede av og du føler deg bra med. Du kan gjøre vanlig styrketrening, kondis trening eller teamsport. Også regelmessige turer i naturen er bra.
Det finnes en del treninger som egner seg bedre enn andre, men det må som sagt ikke betyr at du må slutte med det som du liker. Hør på kroppen din – han viser deg om det går bra eller ikke.
Trening i vann (svømming eller vanngymnastikk) er særlig bra ved lipødem. Når du beveger deg i vannet er det ekstra skånsom til leddene dine og du får kompresjon på beina i tillegg.
Også en spesiell slags trampolinetrening er bra – og utrolig gøy!!
Viktig er at du trener med kompresjonsplaggene dine, de gjør effekten av treningen enda bedre.

Kompresjon

Selv om kompresjonsplagg ikke skal redusere væske i kroppen, som man antok før, så er det fortsatt en viktig del av behandlingen. Kompresjon har en anti-inflammatorisk effekt og støtter oksygenopptak i cellene. Det finnes flere forskjellige kompresjonsplagg. Til daglig bruk, nattstrømper, bandasjering og mm. Målet er å tilpasse kompresjonsplagget etter ditt behov.

Vektkontroll

Mange pasienter med lipødem er også overvektig. Dette er ikke noe å skamme seg over. Også overvekt er en sykdom – og den kan behandles!
Nye studier har vist at det er overvekten som er progressiv og ikke lipødemet. Det vil si at når du klarer å holde vekten din stabil, så skal også lipødemet være stabilt og ikke forverre seg. Det er en veldig viktig poeng og peker på at man må være ekstra forsiktig. Fare med å ville redusere vekten er at man havner i en jojo-effekt og det vil medføre at også lipødemet forverre seg igjen. For å kunne unngå dette er det lurt å bestemme seg for et sunt og variert kosthold du kan beholde hele livet.
Det finnes også matvarer som virker inflammatorisk eller anti-inflammatorisk.
Allikevel kan det være hensiktsmessig å slanke seg. Når overvekten er mer alvorlig (BMI over 35-40) så anbefaler man en slankeoperasjon.

Fettsuging/liposuksjon

Liposuksjon er en spesiell fettsuging. Man vet at den operasjonen kan redusere smerter og tyngdefølelser. Den skal også forbedre kroppsbilde, for å forebygge følgeskader i leddene og lignende. Dessverre finnes det til nå ikke noe vitenskapelige studier for langtidseffekten av fettsuging. I Norge er det bare få leger som kan operere lipødem, og dessverre er det bare få pasienter som får dekket operasjonen.

Psykosomatisk behandling

Lipødemet kan påvirke den mentale helsen din. Overvekt, smerter døgn rundt og flere andre aspekter spiller en rolle. En psykosomatisk behandling kan hjelpe deg å tåle smertene bedre. Det finnes spesielle teknikker som kan redusere smerteopplevelsen. Selvakseptants kan være et mål av behandling. Psykoterapi er særlig viktig når du har alvorligere sykdommer som for eksempel depresjon eller matforstyrrelser.
Yoga, spesielle avslappingsteknikker og andre treningsformer kan støtte en psykosomatisk behandling.
Når du føler behov for å prate med andre lipødempasienter kan jeg anbefale deg å melde deg inn i Norsk lymfødem- og lipødemforbund. Der kan du treffe andre og dele erfaringene dine.

Selfmanagement

Du kjenner deg best, derfor er det viktig at du også tar ansvaret for kroppen din. Vær selvbestemt og ikke bare legger deg i andre hender! Du må bli ekspert på din egen kropp.
Hva er viktig for deg? Hva er dine mål? Det er viktig å sette seg realistiske mål. Gjerne begynn med delmål, slik at du få flere positive opplevelser underveis.

Fysioterapeut med spesialkompetanse

En fysioterapeut kan hjelpe deg å veilede deg gjennom behandlingen og skal fungerer som bindeledd mellom leger og andre terapeuter.

Det er viktig at du setter deg mål. Slik kan du og fysioterapeut bestemme hvilke tiltak som trengs og på hva dere skal sette fokuset på.
Terapeuten kan sette opp en treningsplan og gi deg tips til et sunt og variert kosthold. Sammen med deg ser dere også på hvilket kompresjonsplagg kunne være nyttig for deg, slik at fysioterapeuten kan søke om det. Regelmessig oppfølging hjelper deg å være motivert under hele veien og terapeuten kan eventuell tilpasse eller endre behandlingen etter behovet/situasjonen.

Obs: Det holdes på med å oppdatere informasjon her. Teksten er ikke aktuell lenger. 15.03.2024